Vår butik

Fermenterade grönsaker

Vi har två varianter av våra populära syrade grönsaker. Det är blandningen vitkål, blomkål och morötter samt vitkål och kummin.

Det som gör fermenterade (syrade) grönsaker så nyttigt är att de mjölksyrabakterier som finns naturligt i livsmedlet får växa till sig i antal. De syrliga små bakterierna gör att andra, mer skadliga, bakterier inte trivs lika bra i våra kroppar. Därför håller mjölksyrabakterierna – som kallas probiotika – oss friskare!

Köp grönsakerna

Du köper antingen vid ett besök hos oss alternativt ringer 033-10 61 18 för att beställa för upphämtning utanför Annelundsvillan.

Processen

Annelundsvillans syrade grönsaker skalas, strimlas, smaksätts och stampas för hand i stora kärl. Kärlen ställs i rumstemperatur för att ge mjölksyrebakterierna bästa förutsättningar att arbeta. Efter några veckor flyttas kärlen till våra kyl där de lagras i ca 8 veckor för att grönsakerna ska utveckla god smak och arom. I den färdiga, mjölksyrade produkten framträder grönsakernas egen smak tillsammans med en frisk syra, och krispigheten bibehålls. Till sist försluts de i fina glasburkar!

Från boken Magsmart

”En fördel med syrade grönsaker är att man ofta får en bred bakterietillväxt med många olika probiotiska bakteriestammar. Stor biologisk mångfald i tarmarna är tätt sammankopplat med god hälsa, därför är det troligen en bra strategi.

Hur din kropp ser ut och hur du mår beror alltså inte bara på vilka gener du ärvt utan också vilka bakteriegener du skaffar under livets gång – kort och gott hur ditt inre ekosystem ser ut”

Citat av David Jonsson, näringsfysiolog och kostrådgivare, ur boken Magsmart